Tilannekatsaus: 

Prikaatikenraali Manu Tuominen, Puolustusvoimat
ilta- Sanomien haastattelu 12.4.2025

 "Drooneista on tullut keskeinen asia Ukrainan sodassa ja ilmiö kehittyy hyvin nopeasti. Se on meillä seurannassa ja varaudumme siihen, että myöskin hallitsemme sen. Voidaan sanoa, että meillä on valmistautuminen siihen käynnissä" Tuominen aloittaa. 

" Droonien monipuolinen käyttö on ilmiö, jossa ukrainalaiset ovat muita edellä. Itse näen, että se ei ole kuitenkaan niin monimutkainen ilmiö, etteikö mekin sitä voisi oppia täällä Suomessa." 

"Puolustusvoimilla on tämän ilmiön haltuunotto käynnissä, jos näin voidaan sanoa. Valmistellaan sitä kokonaisuutta ja arvioin, että mahdollisesti jo ensi vuonna käynnistyy jo varusmieskoulutuskin asian tiimoilta."

 "Puolustusvoimien varastoissa on tällä hetkellä "toista tuhatta" koulutuskäyttöön sopivaa FPV-droonia, joita käytetään varusmieskoulutuksessa".

Vertailun vuoksi sotaa käyvä Ukraina on nyt ottanut tavoitteekseen valmistaa itse yli viisi miljoonaa droonia vuodessa asevoimiensa käyttöön.

 Pahimmalla hetkellä siis drooneja kuitenkin pitäisi saada jostain ja nopeasti. Mutta mistä?

"Niitä pitää varmaan hakea sieltä, missä niitä on. Eli alkaen kaupasta, mutta toki myös eri teollisuustoimittajilta. Miksei vaikka Ukrainasta, joka rakentaa yli miljoona droonia vuodessa"

"Täytyy kysyä elinkeinoelämän eri toimijoilta, että mikä on teollisuuden mahdollisuus niitä tuottaa. Kai niitä sitten jostain saadaan" Tuominen sanoo. 

"Toki me teemme arvioita sodankäynnin ja turvallisuustilanteen kehityksestä ja jos tulee kiire, niin sitten voi tulla kiire. Nyt sellaista kiirettä ei tunnisteta ja hankinnat kannattaa tehdä harkitusti"

"Se on aikajänteistä sitten kiinni, kuinka lentäjiä pystytään skaalaamaan ja minkälaisella kiihtyvyydellä. Näkisin, että lennättäjistä tulee ainakin koulutushaara lähivuosina"

"On myös selvää, että kun meillä on laaja valtio ja iso maa-ala sekä pitkä raja, niin silloin pitää varautua siihen, että koko rajan pituudelta löytyy tarvittaessa operaattoreita ja suorituskykyä" Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan lennättäjien koulutus kestää oman aikansa ja nyt Puolustusvoimien tulee pohtia, miten kiire kouluttamisen käynnistämisellä on.

Tuominen kuitenkin vakuuttaa, että Puolustusvoimilla on "melko hyvä kuva siitä", mitä droonisuorituskyvyn kehittäminen edellyttää.

– Koulutusohjelmien laatiminen ja koulutusinfrastruktuurin rakentaminen sekä droonien hankinnat sekä droonien ja ilmatilan turvallista käyttöä koskevien ohjeiden laadinta vievät oman aikansa.

Suomen Puolustusvoimat on viime vuosina ottanut käyttöön FPV-droneja tiedustelukäyttöön ja kouluttanut varusmiehiä niiden lennättämiseen. Tällä hetkellä varastoissa on "toista tuhatta" koulutuskäyttöön sopivaa dronea, mutta:

  • Laajamittainen droonituotanto kotimaassa puuttuu
  • Sodan sattuessa nopea saatavuus olisi epävarmaa
  • Ukraina menettää jopa 10 000 dronea kuukaudessa – Suomi ei ole varautunut tähän mittakaavaan
  • Droonien käyttö logiikka on muuttunut: ne eivät ole enää vain tiedusteluvälineitä, vaan kulutustavaraa ja suoria taistelutyökaluja

Puolustusvoimien koulutus on vasta laajenemassa, ja FPV-droonien rooli muuttuu jatkuvasti kriittisemmäksi. Suomessa ei ole vielä varmuutta siitä, mistä drooneja saadaan nopeasti suurissa määrin.

© 2025 Arkkitehtitoimisto Timo Mannerheimo Oy,  Unioninkatu 29, 00170 Helsinki
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita